Belgische dames verliezen finale Fed Cup na opgave Henin

Print
Italië stak zondag voor het eerst in zijn geschiedenis de Fed Cup op zak ten koste van België. Italië profiteerde in de Spiroudome van Charleroi van de opgave van Justine Henin-Hardenne na het tweede spelletje in de derde set van de vijfde en beslissende wedstrijd, het dubbelspel.
Roberta Vinci en Francesca stonden op het moment dat de Belgische nummer één af te rekenen kreeg met een knieblessure 3-6, 6-2, 2-0 voor.

Italië, dat het finaleduel met 3-2 won, is het elfde land dat de Fed Cup kan winnen. België was in 2001 in Madrid de beste in het officieuze wereldkampioenschap voor landenteams. Het was Italiës derde succesvolle uitwedstrijd op rij na zeges in Frankrijk (kwartfinale) en Spanje (halve finale).
Op papier was Italië de grote favoriet voor het afsluitende dubbelspel. Corrado Barazzutti, de Italiaanse kapitein, besliste immers van Francesca Schiavone, nummer 16 in de wereld in het dubbel en vorige week nog halve finaliste op de US Open aan de zijde van Tsjechische Kveta Peschke), en Roberta Vinci, 50e op de dubbelranking, samen het veld op te sturen.

De Belgische teamkapitein Carl Maes gaf het vertrouwen aan Justine Henin-Hardenne en Kirsten Flipkens, allebei niet gewoon van dubbel te spelen en al met een enkelspel in de benen. Flipkens is pas 955e van de wereld in het dubbel en Henin, die met een verband om de rechterknie speelde, is zelfs niet geklasseerd.
Het onervaren Belgische team haalde echter de eerste set binnen met 6-3 dankzij een break in het achtste spel. Na een break in de vierde game van de tweede set liep het Italiaanse duo dan weer uit tot 4-1 aan het eind van het langste spelletje van de partij waarin Henin en Flipkens drie breakballen misten op 3-2.
Op de service van de Rochefortoise naderde België met een blank spelletje tot 4-2, maar Italië won de twee opeenvolgende spelletjes (6-2). In het begin van de derde set viel het verdict: Italië kwam 1-0 en 40-0 voor, toen Henin voor haar pijnlijke knie een medische pauze vroeg. Na haar terugkeer werd het 2-0 voor Italië, ze probeerde daarna nog heel even, maar moest dan opgeven.

Ons land, dat na het forfait van Kim Clijsters met een polsblessure, tot outsider was geworden voor deze finale, moest zich uiteindelijk slechts gewonnen geven door de pijnlijke knie van Justine Henin-Hardenne. Tot vreugde van Italië, dat de 44e editie van de Fed Cup won. Op de foto troost Kim Clijsters Flipkens.

.

Nu in het nieuws