Google in beroep tegen linkverbod

Google gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een Belgische rechter die het internetbedrijf heeft gelast onmiddellijk te stoppen met het 'doorlinken' van nieuws.

GPD

Google mag niet meer doorverwijzen naar het nieuws uit een aantal Frans- en Duitstalige Belgische kranten. Het is voor het eerst dat een rechter zich uitspreekt tegen het doorlinken, een zeer wijdverbreid fenomeen op nieuwssites op internet.

De zaak was aangespannen door Copiepresse, een organisatie die auteursrechtbelangen van een aantal Belgische media behartigt.

Volgens de uitspraak moet Google een boete van 1 miljoen euro per dag betalen als het geen gehoor geeft aan het vonnis. Google heeft beloofd de links en samenvattingen van artikelen uit die kranten te verwijderen van

.

"We vragen van Google dat ze de kranten toestemming vragen en betalen voor publicatie van de artikelen. Google verkoopt advertenties en verdient aan onze 'content'", aldus Margaret Borbon van Copiepresse. Volgens de woordvoerster heeft zij inmiddels collega's in andere Europese landen op de hoogte gebracht van de uitspraak en ze verwacht dat die ook de gang naar de rechter maken.

Ook het Franse persbureau Agence France Presse heeft een rechtszaak tegen Google lopen. Vergelijkbare zaken in Nederland en Duitsland vielen in het voordeel uit van de nieuwssites - in Nederland was dat nu.nl - die doorlinken.

"Het Belgische oordeel oogt erg ongebruikelijk en zonder precedent", zegt Christiaan Alberdingk Thijm, een Nederlandse internet-advocaat. "Vooral vanwege de verreikende gevolgen gebaseerd op zo'n dun fundament."

Nu in het nieuws