Tien miljoen kinderen halen hun vijfde verjaardag niet

Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan tien miljoen kinderen onder de vijf jaar. Een groot deel van hen zou nochtans middels eenvoudige hulp zoals zuiver water, inentingen of muskietennet kunnen gered worden. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken in opdracht van het VN-kinderfonds Unicef en de Noorse regering, die verschenen in het medische tijdschrift The Lancet.

BR> Volgens de onderzoeken, waarvan de resultaten maandag op het "Child Survival Symposium" in New York werden voorgesteld, is er ongeveer 5,5 miljard euro nodig om de wereldwijde kindersterftegraad tegen 2015 met tweederde te verminderen. Momenteel ontvangen de 60 landen met de hoogste kindersterftegraad 1,1 miljard euro, wat neerkomt op zo'n 2,40 euro per kind. De in het jaar 2000 vastgelegde millenniumdoelstelling van de Verenigde Naties om het sterftecijfer met tweederde terug te dringen, is volgens het onderzoek nog verre van gerealiseerd.

Hoewel de sterftegraad in de afgelopen dertig jaar met helft verminderd is, halen vandaag de dag wereldwijd gemiddeld nog acht procent van de kinderen hun vijfde verjaardag niet, aldus Unicef-woordvoerder Rudi Tarneden aan DPA. De meeste kinderen sterven vooral aan ziekten die eenvoudig te vermijden zijn, zoals longaandoeningen.

Nu in het nieuws