McDonalds sponsort bestrijding vetzucht

Print
McDonalds gaat zich meer inzetten om zwaarlijvigheid bij kinderen tegen te gaan. De grootste fastfoodketen ter wereld, die van alle kanten zwaar bekritiseerd wordt omdat het calorie- en vetrijk voedsel aan kinderen verkoopt, schenkt het Californische Scripps Instituut 1,75 miljoen euro.
Dat instituut doet onderzoek naar zwaarlijvigheid bij kinderen en stelt programma's op om zwaarlijvigheid tegen te gaan.

Volgens president Ralph Alvarez van McDonalds is het de eerste keer dat het bedrijf rechtstreeks wetenschappelijk onderzoek financiert. "De jeugd wordt steeds zwaarder en ouderdomsdiabetes bij kinderen komt steeds vaker voor," zegt Alvarez. "We hebben op dat gebied nog veel te onderzoeken." McDonalds stelt momenteel alles in het werk om beschuldigingen te ontkrachten dat het bedrijf gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het feit dat 16 procent van de Amerikaanse bevolking te dik is. De afgelopen twee jaar heeft McDonalds campagne gevoerd om een 'gebalanceerde, actieve levensstijl' te stimuleren. De 'Super Size' porties frites en frisdranken zijn van het menu gehaald en in reclamecampagnes worden de klanten gewezen op het belang van lichaamsbeweging.

De campagne is McDonalds' antwoord op het boek 'Fast Food Nation', dat de fastfoodindustrie bekritiseert, en op de film 'Super Size Me', die gaat over de risico's van het eten van te veel fastfood. Later dit jaar gaat een theaterversie van 'Fast Food Nation' de planken op.
Alvarez, die stelt dat McDonalds een lange termijnstrategie voert, vindt het geen probleem dat een bedrijf dat vette hamburgers verkoopt, zich nu op onderzoek naar vetzucht stort. "Misschien is het ironisch, maar we kunnen hier het tij mee keren," aldus Alvarez. "Op korte termijn zul je weinig effect zien, want het kost tijd om gewoonten te veranderen. Maar als groot fastfoodconcern moeten we bovenop de feiten zitten."

Experts zeggen dat de maatregelen van McDonalds bemoedigend zijn, maar dat de fastfoodketen nog veel werk moet verzetten om zijn aandeel in de 'vetzuchtepidemie' aan te pakken.

.

Nu in het nieuws