Sojoez met eerste ruimtetoeriste gelanceerd

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is maandagmorgen een Sojoez met de nieuwe hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS en de eerste ruimtetoeriste gelanceerd.

Onder een blauwe hemel kwamen de motoren van de Sojoez-raket om 6.08 uur Belgische tijd tot ontbranding. Enkele minuten later zette de raket de Sojoez TMA-9 capsule in een baan rondom onze planeet. De Sojoez moet zich woensdag om 7.24 uur vastmaken aan het ISS.

Aan boord van de Sojoez zijn de Rus Mikhail Tjoerin, de Amerikaan Michael Lopez-Alegria, en de Amerikaanse Anousheh Ansari. Van Iraanse origine is zij met veertig jaar de eerste ruimtetoeriste. Zij heeft nominaal twintig miljoen dollar betaald voor de trip die zij veel eerder in de schoot kreeg geworpen dan verwacht. Normaal had een Japanse zakenman met de Sojoez moeten meevliegen, maar enkele weken geleden werd hij medisch ongeschikt bevonden.

De vrouw keert binnen tien dagen met de Sojoez TMA-8 terug naar de Aarde, in gezelschap van de huidige bewoners van het ISS, de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeffrey Williams.

Nu in het nieuws