Miljoen Europeanen wil Europarlement enkel in Brussel

Een miljoen mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie van het Zweedse Europarlementslid Cecilia Malmström die wil dat het Europese Parlement permanent in Brussel wordt gevestigd en dat er niet meer maandelijks in Straatsburg wordt vergaderd.

Vooral de hoge vervoerskosten van de parlementsleden vormen daarbij een belangrijke overweging. Malmström startte haar campagne in mei. Maandag kwam de miljoenste handtekening binnen.

De 732 parlementsleden en hun medewerkers doen hun werk normaliter in een grootschalig complex in Brussel, maar vergaderen eens per maand voltallig in Straatsburg.

Ook de leden van de Europese Commissie moeten minstens eenmaal per maand naar Straatsburg en terug naar Brussel - wat neerkomt op een reis van tweemaal 450 kilometer.

Een complicerende en kostenverhogende factor is ook dat het secretariaat van het parlement in Luxemburg is gevestigd.

Frankrijk

De regeling werd in 1997 getroffen omdat Frankrijk had geëist dat het een van de EU-instellingen op zijn grondgebied zou krijgen. Uit een parlementair onderzoek is gebleken dat de regeling, met negen EU-gebouwen in drie steden, de Europese belastingbetalers jaarlijks ruim 200 miljoen euro extra kost.

Een miljoen handtekening is voldoende voor een petitie aan de Europese Commissie waarin die wordt verzocht de EU-regels te wijzigen.

De Franse president Jacques Chirac heeft er in juni echter op gewezen dat voor de permanente vestiging van het parlement in Brussel een nieuwe grondwet en de instemming van alle 25 lidstaten nodig zijn. De Commissie noemde maandag de zaak een kwestie van de 25 lidstaten en hun regeringen.

Nu in het nieuws