Pausbezoek aan Turkije komt in het gedrang

Katholieke bisschoppen zijn vandaag in Istanboel bijeengekomen om de voorgenomen reis van paus Benedictus XVI naar Turkije te bespreken. De bijeenkomst stond gepland voordat de ophef ontstond over uitspraken van de paus over de islam en de heilige strijd.

AP Ned

In Turkije zijn stemmen opgegaan om het bezoek in november te annuleren als de paus geen excuses maakt voor zijn uitlatingen, die door veel moslims als beledigend zijn ervaren.

De bisschoppenvergadering was besloten en na afloop zou geen officiële verklaring worden uitgegeven, zo lieten functionarissen van het Vaticaan weten. Het pausbezoek aan het overwegend islamitische Turkije staat voor 28 november tot 1 december gepland en staat in het teken van een ontmoeting met de in Istanboel gevestigde leider van de orthodoxe christenen, Bartholomeus I.

Ali Bardakoglu, hoofd van het Turkse directoraat geloofszaken, noemde de excuses van de paus "indirect". "Hij verontschuldigde zich niet omdat zijn woorden buitensporig waren, maar omdat ze verkeerd zijn begrepen." Volgens Bardakoglu wacht de islamitische wereld nog steeds op excuses. "Dit 'het spijt mij' moet volledig worden gezegd, of helemaal niet."

Ook Maleisië, voorzitter van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), vindt de verklaring van de paus onvoldoende. De paus moet volledige excuses aanbieden of zijn woorden terugnemen, zei minister van buitenlandse zaken Syed Hamid Albar tegen Maleisische journalisten op Cuba. "Moslims hebben zich de hele tijd onderdrukt gevoeld en de verklaring van de paus dat hij de boze reactie spijtig vindt, is niet voldoende om de woede te sussen, te meer omdat hij de hoogste leider van het Vaticaan is", zei hij volgens het Maleisische persbureau Bernama.