Leiders Hamas blijven in Israëlische cel

Een Israëlische militaire rechtank heeft maandag een beslissing omtrent het al of niet vrijlaten van leiders en functionarissen van de radicale Palestijnse beweging, onder wie de parlementsvoorzitter, uitgesteld. Zij blijven aldus gevangen zitten.

Belga

"De militaire rechter heeft gezegd zijn beslissing uit te stellen om het dossier te bestuderen, zonder een limietdatum vast te leggen", aldus meester Jawad Boelos, een advocaat van een van de gedetineerden.

Het betreft volgens de raadsman 21 functionarissen van Hamas, van wie er 18 zijn verschenen voor de militaire rechtbank van Ofer, nabij Ramallah. Het militair parket had donderdag beroep aangetekend tegen hun vrijlating waartoe vorige dinsdag was beslist.

Het Israëlisch leger heeft op de Westelijke Jordaanoever in totaal 64 leiders van Hamas "gearresteerd", onder wie acht ministers en 29 parlementsleden met op kop Palestijns parlementsvoorzitter Aziz Dweik. Dit gebeurde in een omvangrijke campagne tegen de islamitische beweging na de ontvoering van een Israëlische soldaat op 25 juni nabij de grens met Gaza. Vijf ministers van de Hamas-regering en 28 parlementsleden zitten nog steeds gevangen. De functionarissen van Hamas zijn beschuldigd van lidmaatschap van een "terroristische organisatie".

Nu in het nieuws