Zeven doden bij aanslag op Somalische regering

Print
Bij een aanslag met twee bomauto's in Baidoa, het Somalische stadje waar de krachteloze "overgangsregering" zetelt, zijn maandag zeven doden en verscheidene gewonden gevallen.
BR> Een deel van de gewonden is er erg aan toe. De explosies deden zich voor op het moment dat de interimpresident de afgevaardigden toesprak. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Abdullahi Yusuf Ahmed, sprekend vanuit het Keniase Nairobi, was de aanslag een "poging om de president te vermoorden en de regering te destabiliseren".

Met een beschuldigende hand wees de minister (nog) niet, al staat het volgens hem buiten kijf dat het om personen gaat die tegen de Igad zijn gekant. De Igad is een regionale vredesmacht voor Somalië waartoe de Afrikaanse Unie (AU) op 13 september had besloten. Verklaard tegenstanders van die door soldaten uit zeven Oost-Afrikaanse samen te stellen "vredesmacht" zijn de milities van de Islamitische Rechtbanken, moslimmilities die in vele delen van Somalië een eind hebben gemaakt aan de chaos van de krijgsheren, maar die door de VS ervan worden verdacht, een talibanachtig regime te willen invoeren dat een "voedingsbodem voor al-Qaida" zou zijn. De zogenaamde interimregering in Baidoa is een marionettenkabinet dat enkel bestaat bij gratie van de Ethiopische buren.

.

Nu in het nieuws