In oktober onderhandelingen over Noord-Ierse regering

De Noord-Ierse politieke partijen gaan volgende maand praten over het herstel van de katholiek-protestantse regering. Dat heeft de Ierse premier Bertie Ahern maandag bekendgemaakt. De onderhandelingen worden van 11 tot 13 oktober onder leiding van vertegenwoordigers van de Britse en de Ierse regering gevoerd in Schotland.

De Noord-Ierse partijen hebben van Groot-Brittannië en Ierland tot 24 november de tijd gekregen om een regering te vormen. Doen ze dat niet, dan raakt Noord-Ierland zijn parlement kwijt en wordt het onder Brits-Ierse voogdij geplaatst. In Noord-Ierland werd nadat in 1998 het zogenoemde Goede-Vrijdagakkoord was gesloten met veel moeite een katholiek-protestantse regering gevormd, maar die viel in 2002 en het is tot nu toe niet gelukt een nieuwe te vormen.

Ahern zei te hopen dat een in oktober door de Britse en de Ierse regering uit te brengen rapport meer duidelijkheid verschaft over de belofte van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) om te ontwapenen en het geweld af te zweren. Als het rapport bevestigt dat het IRA zich aan zijn beloften houdt, hoopt hij dat protestanten bereid zullen zijn de samenwerking met de met het IRA verbonden katholieke partij Sinn Fein te hervatten. De leider van de grootste protestantse partij, dominee Ian Paisley van de DUP, noemt de stappen van het IRA niet toereikend. Hij wil alleen met Sinn Fein regeren als het IRA zichzelf ontbindt en Sinn Fein het gezag van de Noord-Ierse politie aanvaardt.

Het IRA kondigde in 1997 een wapenstilstand af, na ongeveer 1.775 mensen te hebben gedood in een 27 jaar durende campagne om Noord-Ierland los te maken uit het Verenigd Koninkrijk. Het IRA deed vorig jaar formeel afstand van de "gewapende strijd" en zijn geheime wapenvoorraden. De Britse regering heeft hierdoor het aantal militairen in Noord-Ierland kunnen verminderen. De troepenreducties in Noord-Ierland lopen zelfs voor op het schema, mede door de troepeninzet in Afghanistan en Irak.

Nu in het nieuws