Christendemocraten winnen niets in Duitse deelstaatverkiezingen

Bij verkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en in de hoofdstad Berlijn is de socialistische SPD gisteravond in beide regionale parlementen de grootste partij gebleven. Het CDU van bondskanselier Angela Merkel en vooral de Linkspartei.PDS kregen flinke klappen. In Mecklenburg-Voor-Pommeren is de extreemrechtse NPD er in geslaagd om de kiesdrempel van 5 procent te halen.

De opkomst bereikte zowel in Mecklenburg-Voor-Pommeren als in Berlijn met krap zestig procent een historisch dieptepunt.

Na een nek-aan-nek-race bleef de SPD met een voorlopig eindresultaat van 30,2 van de stemmen de grootste partij in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Toch is een voortzetting van de coalitie van SPD en Linkspartei.PDS onzeker geworden, want de SPD verloor ruim 10 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Beide partijen zouden nu nog maar net een meerderheid van één zetel te halen. Het alternatief is, naar landelijk voorbeeld, een grote coalitie van SPD en CDU.

De extreemrechtse NPD slaagde er voor het eerst in om zetels te halen in de deelstaat aan de Oostzee. Met 7,3 procent van de stemmen werd de kiesdrempel van 5 procent ruim gehaald. De partij heeft dat vooral te danken aan jongere kiezers. Dertig procent van de NPD-stemmers is tussen 18 en 34 jaar.

De zege van de SPD in Berlijn was geen verrassing. Toch lijkt ook hier een voortzetting van de huidige coalitie van SPD en Linkspartei.PDS onzeker omdat de Linkspartei.PDS een stevige nederlaag leed. In Oost-Berlijn, thuisbasis van de partij, ging het resultaat met 20 procent achteruit. Tegelijkertijd boekten de Groenen/Bundnis '90 flinke winst. In absolute aantallen zijn de Groenen in Berlijn er gisteren als enige partij in geslaagd meer stemmen te vergaren dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden.

Voor het CDU in Berlijn was de 21,2 procent van de stemmen het slechtste resultaat sinds 1946.

Nu in het nieuws