Chavez: "VS moeten Iran met rust laten en zelf kernwapens vernietigen"

Print
De Venezolaanse president Hugo Chavez vindt dat de Verenigde Staten hun eigen kernwapenarsenaal moeten vernietigen, in plaats van zich druk te maken over het volgens hem volledig vreedzame nucleaire programma van Iran.
Chavez zei dat zondag in aanwezigheid van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die hij prees omdat hij een vuist durft te maken tegen de VS. Ahmadinejad brengt, op weg naar de Verenigde Naties in New York, een bezoek aan Venezuela.

"Iran maakt geen atoombom. Degenen die veel atoombommen hebben, en ik herhaal, veel, zijn juist de Amerikaanse imperialisten en hun bondgenoten in de wereld", zei Chavez. "Zij zouden het voorbeeld moeten geven voor ze eisen stellen. Ze zouden hun nucleaire arsenaal moeten vernietigen."
Ahmadinejad zei dat Venezuela en Iran dezelfde ideeën en belangen hebben en dezelfde doelen nastreven. "We moeten ons verenigen om deze ideeën te kunnen realiseren, met als doel vrede en gerechtigheid tot stand te brengen," aldus de Iraanse president. Iran en andere landen uit het Midden-Oosten steunen de wens van Venezuela om een zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Die zetel zou Venezuela in staat stellen verweer te bieden aan de Amerikaanse campagne om sancties te treffen tegen Iran, omdat dat land weigert zijn nucleaire programma op te geven. Volgens de VS en andere landen wil Iran kernwapens ontwikkelen, maar Iran zegt dat zijn nucleaire programma uitsluitend is bedoeld om kernenergie op te wekken. Bij de VN worden volgende maand nieuwe leden voor de Veiligheidsraad gekozen. De VS steunen de kandidatuur van Guatemala, in plaats van die van Venezuela.

.

Nu in het nieuws