Zweeds premier erkent centrumlinkse nederlaag

De sociaaldemocratische premier van Zweden, Göran Persson, heeft zondagavond de nederlaag van zijn partij erkend. Zijn tegenstander, Fredrik Reinfeldt (foto), eist de zege op.

"We hebben de verkiezingen verloren," aldus Persson tegenover de aanhangers van zijn partij in Stockholm. Het centrumrechtse blok, genaamd de 'Alliantie voor Zweden', haalde 48% van de stemmen. De centrumlinkse coalitie bleef steken op 46,2%, zo meldt de kiescommissie na telling van de stemmen in 5.700 van de 5.783 kiesdistricten.

Persson bood meteen zijn aftreden als sociaaldemocratisch partijleider aan. "Ik trek mijn conclusies. Ik ga mijn aftreden en dat van mijn regering aanbieden aan de parlementsvoorzitter," zo luidde het. "Vervolgens gaan we ons organiseren om een krachtige en constructieve oppositie te voeren," aldus Persson. "We zullen nooit accepteren dat rechts het van ons overneemt. We zullen terugkeren. Maar die comeback zal zonder mij zijn. Ik ga morgen een uitzonderlijke congresbijeenkomst voorstellen voor maart 2007, waarop mijn opvolger zal worden aangewezen," zo luidde het nog.

Vrijwel gelijktijdig eiste de centrumrechtse oppositieleider Fredrik Reinfeldt de overwinning op. "We zijn naar de verkiezingen gegaan als de nieuwe Gematigden, we hebben de verkiezingen gewonnen als de nieuwe Gematigden en we gaan, samen met onze coalitievrienden, Zweden regeren," zo verklaarde hij tegenover zijn aanhangers. "Ik wil Zweden regeren als vertegenwoordiger van alle Zweden," aldus nog Reinfeldt.

Nu in het nieuws