'Is België vrijhaven voor terroristen?'

Print
Het openbaar ministerie eist zware celstraffen tegen Fehriye Erdal en de leden van de Turkse verzetsbeweging DHKP-C voor het Gentse hof van beroep.
"De zaak-Erdal kan van België een vrijhaven voor terrorisme maken", motiveerde federaal procureur Johan Delmulle zijn vordering.

Het OM vroeg dezelfde strenge straffen als in eerste aanleg voor de correctionele rechtbank van Brugge.

"Andere terreurgroepen zullen hun aanwezigheidspolitiek in België bepalen in functie van het arrest van dit hof", zei Delmulle in zijn rekwisitoor.

"Kunnen we toelaten dat terroristische groepen zich op ons grondgebied voorbereiden op aanslagen? Kunnen we toelaten dat leden van al-Qaida naar Brussel komen om hun wereldwijde aanslagen op te eisen, omdat ze dat hier ongestraft zouden kunnen doen? Dat is de belangrijke inzet van dit proces. Om te vermijden dat België een vrijhaven voor terrorisme wordt, dringt een strenge bestraffing zich op", vervolgde hij.

Alle hoofdrolspelers van de DHKP-C waren prominent in België aanwezig, verklaarde Delmulle.

"Hier bevond zich het kloppende hart, het geheugen en de hoogste beleidsstaf van de organisatie. Niet van een politieke partij, zoals de verdediging beweert, maar van de terroristische groepering die het DHKP-C wel degelijk is."

De verdediging repliceert dinsdag op de vordering van het openbaar ministerie. Nadien trekt het hof zich terug voor de beraadslaging. De uitspraak zou pas eind volgende maand vallen.

.

Nu in het nieuws