Lisette 'Bonnie' Bus krijgt slechts drie jaar effectieve cel

De correctionele rechtbank van Gent heeft maandag Lisette Bus, beter bekend als de helft van "de Gentse Bonnie and Clyde", veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Belga

De Nederlandse vrouw stond terecht voor tien gewelddadige overvallen en carjackings, en tien andere diefstallen. Ze pleegde de feiten eind 2005 en begin dit jaar met haar echtgenoot, Jelloul Selini. Het koppel kon na een ware klopjacht in de omgeving van Gent, waar het gros van de feiten plaatsvond, vluchten naar Algerije. Lisette Bus gaf zich daar aan bij de Belgische ambassade. Selini werd in Algerije opgepakt en zal zich daar voor de feiten moeten verantwoorden.

Tussen 20 september 2005 en begin februari 2006 pleegde het koppel een dertigtal overvallen met geweld. De zwaarste feiten waren drie carjackings in Damme in de nacht van 2 op 3 februari, toen Selini en Bus achternagezeten werden door de politie. Het koppel pleegde de overvallen en diefstallen om hun drugsverslaving te onderhouden, stelde het openbaar ministerie vorige week. "Selini en Bus toonden een totaal gebrek aan respect voor enige menselijke integriteit. Selini pleegde eerst feiten zonder zijn echtgenote, maar daarna werkte Lisette Bus actief mee. Ze pleegde zelf diefstallen, plande samen overvallen met haar echtgenoot of deed nooit iets om hem tegen te houden", aldus de openbare aanklager.

De correctionele rechtbank sloot zich daar in het vonnis bij aan. "Het zou te gemakkelijk zijn om alleen Selini verantwoordelijk te stellen. Bus wist maar al te goed wat Selini van plan was. Bij de carjackings nam ze zelf een handtas van een van de slachtoffers mee, zodat mededaderschap vaststaat. Bus en haar man versterkten elkaars neiging tot criminele handelingen."

Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van acht jaar tegen de vrouw gevorderd, maar zo'n lange celstraf oordeelde de rechtbank "weinig maatschappelijk relevant". De rechters hielden rekening met het feit dat Bus zichzelf aangaf, uitgebreide verklaringen had afgelegd en schuldinzicht toonde. Daarom legde de rechtbank de vrouw vijf jaar gevangenisstraf op, waarvan drie jaar effectief en twee jaar met uitstel onder probatievoorwaarden. Lisette Bus moet de slachtoffers vergoeden en een behandeling volgen voor haar drugsproblematiek.

Nu in het nieuws