Cockerill vrijgesproken voor arbeidsongeval

Print
De correctionele rechtbank van Luik heeft het bedrijf Cockerill SA als rechtspersoon maandag vrijgesproken. De onderneming werd niet verantwoordelijk geacht voor een ongeval op 11 maart 2004 waarbij twee arbeiders gewond raakten; één van hen zelfs zwaargewond.
De dag van de feiten was de zwaargewonde arbeider bezig met het onderhoud van een verstopt gascircuit. Daarbij ontplofte een ontluchtingspot. De werknemer en het bedrijf waren het niet eens over het feit of de veiligheidskleppen open of gesloten waren tijdens de werkzaamheden.
Cockerill werd vervolgd voor het ter beschikking stellen van onaangepast materiaal, onaangepaste methodes voor het uit te voeren werk, het gebrek aan een geschreven procedure, het tekort aan arbeiders ter plaatse en ten slotte het gebrek aan toezicht, veiligheidsprocedures en vormingsmethodes waarbij jonge arbeiders worden opgeleid door oudere collega's.
De rechtbank meende dat de tenlasteleggingen niet bewezen werden. Volgens de rechter waren de arbeiders voldoende opgeleid door hun oudere collega's voor de vaak voorkomende opdracht en was het ter beschikking gestelde materiaal niet defect. Ook oordeelde de rechtbank dat een stijging van de druk, die het gevolg was van een fout van de arbeider omdat hij een veiligheidsklep niet had gesloten, het ongeval veroorzaakte.

.

Nu in het nieuws