Doping in voedingssupplementen zonder vermelding op etiket

Heel wat voedingssupplementen zijn besmet met dopingmiddelen zonder dat het op de verpakking vermeld staat. Dat zegt Wim Van Thuyne, die in Gent zijn doctoraat verdedigt.

Belga

Doctorandus Van Thuyne werkte voor zijn proefschrift analysemethodes uit om doping in voedingssupplementen op te sporen. Naast stimulerende middelen bevat 1 op 10 voedingssupplementen één of meer anaboliserende stoffen, zegt hij.

"Gevolg is dat profsporters riskeren positief te testen, zonder het te beseffen. Gewone consumenten riskeren neveneffecten, zoals een verhoogde kans op levertumoren of agressief gedrag bij testosteron".

IOC-voorzitter Jacques Rogge adviseert sporters om sowieso geen voedingssupplementen te gebruiken. Onderzoekers uit Keulen kwamen immers al tot vergelijkbare resultaten.

Rogge: "Wij hebben vijf jaar analyse gedaan in het laboratorium van Keulen en toen zijn we gestoten op 20 procent positieve producten. Dat aandeel is gelukkig intussen gedaald, maar de boodschap naar de atleten blijft: voedingssupplementen zijn niet nodig, waarschijnlijk niet eens nuttig mits een evenwichtig dieet. Twee: zij bevatten producten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en die eventueel een atleet positief kunnen laten verklaren."