IMF geeft meer stemrecht aan opkomende economieën

Print
De nieuwe opkomende economieën China, Mexico, Zuid-Korea en Turkije krijgen meer stemrechten in het Internationaal Muntfonds (IMF). De 184 leden van de instelling stemden maandag in Singapore met 90,6 procent voor de nieuwe stemverhoudingen.
Volgens de Britse minister van Financiën Gordon Brown, voorzitter van het stuurcomité van het IMF, gaat het om de grootste koerswijziging bij het IMF in zestig jaar. De hervorming moet ervoor zorgen dat de stem van de landen met een lager gemiddeld inkomen beter gehoord wordt.
In een eerste fase krijgen China, Zuid-Korea, Turkije en Mexico meer stemrechten toegewezen. In een tweede fase wordt ook de berekening van de stemverhoudingen gewijzigd.

Maar niet alle 'nieuwe' landen staan achter de hervorming. Zo eisen Argentinië en Brazilië nu al dat hun stemaandeel vergroot. India pleit dan weer voor een grondige hervorming in één beweging.
China, Mexico, Zuid-Korea en Turkije waren omwille van hun sterk toegenomen economische groei sterk ondervertegenwoordigd in het IMF. Ze krijgen nu al onmiddellijk een verhoging van de stemquota.

.

Nu in het nieuws