Scania verwerpt overnamebod van MAN

De Zweedse producent van nutsvoertuigen Scania heeft maandag in Stockholm het overnamebod van haar Duitse concurrent MAN verworpen.

Belga

In een verklaring van de raad van toezicht luidt het zonder verdere motivatie dat de verwerping eenparig gebeurde. Investor, een grote aandeelhouder van Scania die gecontroleerd wordt door de familie Wallenberg, zegt dat het bod "de ondernemingswaarde en het potentieel van Scania" niet weerspiegelt, m.a.w. te laag was. De woordvoerster van Scania geeft voorlopig geen commentaar. Bij Volkswagen, de grootste aandeelhouder van Scania, luidt het dat er ten laatste dinsdag een mededeling komt.

MAN had een openbaar bod van 9,6 miljard euro uitgebracht op alle aandelen van Scania AB.

MAN neemt wel een pakket van 5,7 miljoen Scania-aandelen over van Renault. De Franse constructeur heeft 2,85 procent van het kapitaal van Scania in handen en 5,18 procent van de stemrechten.

Hakan Samuelsson, de CEO van MAN en voormalig Scania-manager, wil zijn vroegere werkgever overnemen om de concurrentie aan te gaan met DaimlerChrysler en Volvo. Een fusie van Scania en MAN zou de toppositie opleveren qua omzet in Europa. Volkswagen en Investor, de twee belangrijkste aandeelhouders van Scania, controleren samen 53,3 procent van het bedrijf.

Nu in het nieuws