Rechtstreekse aansturing Kapelse brandweer primeur voor provincie

Print
De Kapelse brandweer is bij incidenten voortaan drie à vier minuten sneller ter plaatse. Dat is het gevolg van de nieuwe dispatching- en alarmeringscentrale.
BR> Daarbij worden de manschappen rechtstreeks aangestuurd vanuit het Hulpcentrum 100, een primeur voor de provincie.

De uitruktijd van de Kapelse spuitgasten lag al hoog. ”Bij de beste in de provincie. Het eerste voertuig is met een bemanning van zes personen binnen de drie minuten na de oproep vanuit het Hulpcentrum 100 in Antwerpen vertrokken”, weet luitenant-bevelhebber Ivo Van Assche. ”De nieuwe dispatchings- en alarmeringscentrale laat toe de tijd tussen de oproep en het overmaken van het bericht aan de brandweer nog te verkorten.”
De Kapelse manschappen worden via het nieuwe digitale oproepsysteem rechtstreeks aangestuurd vanuit het Hulpcentrum 100. ”Dat geeft een tijdwinst van drie tot vier minuten. ‘Als minuten tellen’ is dus geen loze slagzin.” En er zijn nog voordelen. Zo wordt het lokale management van een bepaalde oproep op voorhand ingevoerd ”en zullen er bij een klein incident niet meer dertig manschappen uitrukken wanneer zes voldoende is”.
De centrale is ook uitgerust met een eigen weerstation. Het nieuwe systeem kost 60.000 euro. Daarmee investeerde het gemeentebestuur 6 jaar al 1,8 miljoen euro in zijn brandweer.

.

Nu in het nieuws