'Minder goede donororganen door minder weekendongevallen'

De kwaliteit van de Belgische donororganen is de jongste jaren sterk gedaald. De reden is het dalend aantal weekendongevallen.

Belga

Dat meldt de Nationale Vereniging voor Hart- en Longtransplaties (NVHL).

"De daling in kwaliteit is voornamelijk te wijten aan het terugdringen van de weekendongevallen waarbij jongeren betrokken zijn", zegt professor Ysebaert, het diensthoofd van de afdeling transplantatie aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

"Het is natuurlijk een goede zaak dat het aantal ongevallen afneemt, maar daardoor zijn er steeds minder jonge donoren."

De chirurgen moeten dus gebruik maken van oudere organen. In 2005 was 74 procent van de donoren ouder dan 40 jaar. In 1990 was dat nauwelijks 25 procent.

België heeft een overeenkomst met de buurlanden, maar die geldt enkel bij hoogdringende transplantaties. Gemiddeld wordt slechts 20 procent van de organen uitgewisseld met andere landen, die bovendien met dezelfde problemen kampen.

België is een van de drie enige landen ter wereld waar iedereen automatisch donor is. Toch worden nog veel organen geweigerd door de familie van het slachtoffer.