Lijsttrekkers zijn vooral mannen

Print
Ondanks het feit dat de kandidatenlijsten voor het eerst op één na uit evenveel mannen als vrouwen moeten bestaan zijn lijsttrekkers toch opnieuw vooral mannelijk (80,6 procent). Dat blijkt uit een steekproef die de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten uitvoerde op de lijsten die ingediend werden in 46 Vlaamse gemeenten (14,9 procent).
Mannen bekleden in totaal 64,3 procent van de topplaatsen op de lijsten, meer bepaald de top-3 en lijstduwer. Ook de lijstduwer is overigens overwegend mannelijk (79,3 procent). Op de tweede en derde plaats is er een bijna volledig evenwicht tussen beide geslachten. Het aantal gegevens is vooralsnog te beperkt om ook al een analyse per partij te maken.
Uit de analyse blijkt voorts dat 24 procent van de ingediende lijsten onvolledig is. Net geen 70 procent van de lijsten hebben in de naam alleen nationaal actieve partijen staan. Die gaan ofwel solo (50 procent) of in kartel. 17 procent van de lijstnamen bestaat uit een nationaal en een lokaal gedeelte. 24 procent is zuiver lokaal.
MEEST RECENT