Ouders vrijgesproken voor doodschudden baby

Print
Een 20-jarige Eindhovenaar is gisteren vrijgesproken van het doodschudden van de acht maanden oude baby van zijn 17-jarige vriendin. Volgens de rechtbank kan zowel de moeder als de man de dader zijn, maar ontbreekt het bewijs.
De baby vond vorig jaar 12 augustus de dood na drie dagen in coma te hebben gelegen als gevolg van zwaar hersenletsel. De doodsoorzaak was hevige door elkaar schudden, dat netvliesbloedingen in het oog en inwendige bloedingen in het hoofdje had veroorzaakt.
De destijds zestienjarige moeder had het huilende kindje die vrijdagavond uit zijn bedje gehaald en was ermee naar de slaapkamer van haar vriend gegaan, die op bed lag. De moeder had een vijftal minuten geprobeerd het huilende baby'tje te sussen, door met hem op en neer te lopen en hem te schommelen in haar armen. Toen zij naar het toilet moest, gaf zij het kindje over aan haar vriend. De moeder verklaart dat zij, toen zij op het toilet zat, vanuit de kamer van haar vriend een harde dreun had gehoord. Daarna had ze de baby van haar vriend overgenomen en was naar beneden gegaan. In de huiskamer zagen de zestienjarige en de moeder van de verdachte plotseling de ogen van het kindje dichtvallen en dat zijn hoofdje opzij viel.
Volgens de rechtbank hebben beiden de klans gehad de baby dood te schudden en zijn er geen redenen om de verdachte man minder te geloven dan zijn vriendin.
Het OM had achttien maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Het is onduidelijk of justitie in beroep gaat.
MEEST RECENT