Waaslanders winnen afstandswedstrijd voor gasballons

Print
De Wase ballonvaarders Philippe De Cock en Ronny Van Havere hebben de prestigieuze Coupe Gordon Bennett Aéronautique voor gasballons gewonnen. Ze vlogen 2.400 kilometer, van Waasmunster tot Kirkeness in Noorwegen.
Het was honderd jaar geleden dat de ballonwedstrijd voor het eerst werd georganiseerd. De bedoeling van de wedstrijd is de langste afstand in rechte lijn tussen het start- en het eindpunt af te leggen. Zaterdag steeg het duo met hun waterstofballon onder grote belangstelling op in Waasmunster. Samen met 16 andere teams uit 9 verschillende landen probeerden ze Kirkeness in Noorwegen te bereiken.
De Belgen slaagden erin 35 kilometer ten westen van het eindpunt te landen. Hun dichtste rivaal, de Duitser Willi Eimers landde honderden kilometers verder, in het noorden van Finland.

Het is het tweede jaar op rij dat de wedstrijd door een Belgisch team wordt gewonnen. Als ons land ook volgend jaar wint, krijgt België de gegeerde Coupe Aéronautique Gordon Bennett. De Belgische luchtvaartpionier Ernest Demuyter was in 1924 de eerste die daar in slaagde.
MEEST RECENT