Eerste baby na nieuwe operatietechniek tegen baarmoederhalskanker

Print
In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) is maandag een 29-jarige vrouw bevallen bij wie vorig jaar een gedeelte van de baarmoeder werd weggehaald. Bij de vrouw was baarmoederhalskanker vastgesteld. Door slechts een gedeelte van de baarmoeder weg te halen, kon de vrouw toch nog zwanger worden. Het is de eerste maal dat dit in Vlaanderen gebeurd, meldt de persdienst van het ziekenhuis.
De vrouw werd begin 2005 geopereerd. De artsen van het UZA opteerden toen voor een 'radicale trachelectomie', een nieuwe techniek waardoor de vrouw na de ingreep toch nog zwanger kon worden. Bij een dergelijke ingreep wordt het baarmoederlichaam gespaard door alleen de vaginatop en baarmoederhals met omringend weefsel en lymfeklieren te verwijderen. Nadien wordt het baarmoederlichaam terug op de vagina vast gemaakt.
Na een wachttijd van zes maanden na de ingreep werd de vrouw spontaan zwanger. Maandag is ze middels een keizersnede bevallen. Moeder en kind stellen het goed.
Op korte termijn lijkt de nieuwe techniek veilig en oncologisch gelijkwaardig aan de standaardoperatie. De kans om zwanger te worden lijkt nadien evenwel 15 tot 20 procent lager te liggen dan bij andere vrouwen. Ook ligt het risico op vroeggeboorte hoger. Omwille van dit probleem wordt er een beursnaad rond de uitgang van het baarmoederlichaam geplaatst.
De eerste zwangerschap na deze techniek was in 1998. Sindsdien zijn er wereldwijd ongeveer 160 van deze ingrepen uitgevoerd. De helft van die patiënten is intussen bevallen van een voldragen kind.
MEEST RECENT