McEwen geeft op tijd op in Vuelta voor criterium van Almelo

Als toeval bestaat, komt dat in dit geval goed uit. Robbie McEwen kwam gisteren in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje te laat binnen, op meer dan 39 minuten van ritwinnaar Danilo di Luca. De Australiër van Davitamon-Lotto heeft zodoende net voldoende tijd om vrijdagavond aan de start te staan van... de Profronde van Almelo.

GPD

McEwen was in de Vuelta gestart om een vrijwel unieke trilogie te voltooien. Na ritzeges in de Giro en Tour wilde hij ook in Spanje een etappe winnen. Slechts drie coureurs slaagden erin dat in één en hetzelfde jaar te doen: Miguel Poblet in 1956, Pierino Baffi (1958) en Alessandro Petacchi (2003).

McEwen bleek de eerste dagen van de Vuelta echter niet in beste doen. Hij moest achtereenvolgens het hoofd buigen voor Bettini, Ventoso en Zabel. Het liet zich niet aanzien dat McEwen, die een uitgebluste indruk maakte, zijn sprintersbenen snel zou hervinden. In Almelo hebben ze wel een vermoeden waarom McEwen gisteren te laat binnenkwam. Hij heeft een contract voor de Profronde, die vrijdag plaatsvindt.

Organisator Ewald Oude Steenhof had onlangs toch maar eens gebeld met Davitamon-Lotto. Hij kreeg te horen dat de Australiër, in de Tour de France nog goed voor drie etappezeges en de groene trui, weet dat hij in Almelo moet starten. Oude Steenhof was voor de etappe van gisteren nog onzeker ("We hebben een contract, maar ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken."), maar zal gisteravond een stuk geruster zijn gaan slapen. Het enige dat McEwen nog rest is op tijd het vliegtuig te pakken.