Grootste tomatenslag ter wereld lokt tienduizenden deelnemers

Meer dan 40.000 mensen werden woensdag naar het Oost-Spaanse stadje Buñol bij Valencia gelokt voor de grootste tomatenoorlog van de wereld.

Belga

De deels creatief uitgedoste deelnemers bekogelden elkaar gedurende een uur lang met circa 100.000 kilogram overrijpe, glibberige vruchten.

Het populaire spektakel veranderde pleinen, starten en huizen van de 10.000 inwoners tellende stad in een mum van tijd in een rode smurrie. Sedert 61 jaar vindt de "Tomatina" traditiegetrouw op de laatste woensdag van augustus plaats en lokt toeristen uit Europa, Azië en de Verenigde Staten. "De slag helpt stress af te bouwen. En de tomaten zijn ook goed voor het haar", meent gemeenteraadslid Pilar Garrígues.

Opdat niemand gewond raakt, moeten de deelnemers de tomaten voor het gooien in de hand platknijpen en een sperzone rond de vijf vrachtwagens respecteren, die de meute van tonnen "munitie" voorziet. Een luide knal maakt een einde aan de tomatenslag en vormt tegelijkertijd het begin van een wedren naar de circa 500 douches, die de stad voor het traditionele schouwspel heeft klaargezet. Met borstels en water helpen tientallen vrijwilligers de stadsreinigingsdienst en de brandweer de slijmerige tomatenbrij in de straten op te ruimen.

Niemand kent de juiste oorsprong van de "Tomatina". Er wordt echter verteld dat uitgerekend in het hongerjaar 1944 een groepje vrienden een straatmuzikant met tomaten had bekogeld. Deze liet zich echter niet onbetuigd en vocht terug, waaruit de eerste "Tomatina" ontstond.

Het feest, dat in 2002 de status van toeristische attractie kreeg, was tot 1959 onder de dicatatuur van Franco (1939-1975) niet officieel toegelaten. De stad probeerde de slag te verbieden, maar bezweek uiteindelijk onder druk van de bevolking. Sinds 1980 wordt de "Tomatina" officieel door de stad georganiseerd en door de politie in het oog gehouden.