Irakezen vechten tegen overgewicht

Veel inwoners van Bagdad die door het aanhoudende geweld in hun stad noodgedwongen hun vrije tijd binnenshuis doorbrengen, hebben zich ter compensatie op eten gestort. En daarvoor betalen zij een prijs: overgewicht. Irakezen hebben traditioneel een ongezond, met olie doordrenkt dieet. Dat in combinatie met gebrek aan beweging, zorgt voor het overtollige gewicht.

GPD

De burgers klagen dat het moeilijk is te sporten of aan lichaamsbeweging te doen in een stad waar alleen al in juni drieduizend mensen door sektarisch geweld om het leven kwamen, ontvoeringen schering en inslag zijn, er een groot tekort aan brandstof is, en stroomstoringen regelmatig voorkomen.

"Onder Saddam ging ik vaak naar de markt, bezocht ik vrienden of maakte ik een wandeling. Maar dat durf ik allemaal niet meer," vertelt apotheekster Nada, die ondertussen al zeven kilo is aangekomen.

Voor veel Irakezen bestond hun lichaamsbeweging uit buitensporten als voetbal, zwemmen of een wandeling maken, maar door de onveilige situatie blijven velen nu binnen. Dat heeft geleid tot een stijgende verkoop van hometrainers. Ook wordt er veel vaker gekeken naar de thuisgymnastiekprogramma's die de staatstelevisie en satelietstations uitzenden.