EC blijft bij dumpingheffing op schoenen uit Vietnam en China

Op de import van lederen schoenen uit Vietnam moet vanaf oktober 10 procent extra taks geheven worden, op schoenen uit China een extra taks van 16,5 procent. Dit is het voorstel van de Europese Commissie, in antwoord op de dumping door die landen van hun schoenen. De EU-lidstaten zijn het echter grondig oneens over het voorstel.

Belga

Europese fabrikanten klagen al jaren over dumping van Chinese en Vietnamese schoenen. Na een onderzoek van vele maanden gaf de EU-Commissie hen gelijk. Sinds april gelden daarom anti-dumpingheffingen van 16,8 procent (Vietnam) en 19,4 procent (China).

Die voorlopige heffingen vervallen op 6 oktober en daarom is er dringend nood aan een definitieve regeling. Europa is echter diepgaand verdeeld. De noordelijke, liberale landen willen geen extra taks. De zuidelijke landen, met nog een belangrijke schoenindustrie, eisen een strenge aanpak.

Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson poogt al maanden een akkoord te vinden. Hij stelt voor de voorlopige tarieven iets te verlagen, maar ze toe te passen op een breder gamma van schoenen.

Mandelson beklemtoont dat dit voorstel volledig gebaseerd is op feiten en niet op politiek. De dumping is bewezen in het onderzoek, en de heffing compenseert het onterecht bekomen voordeel voor de Chinese en Vietnamese fabricanten.

Het effect zal sowieso beperkt zijn. De gemiddelde importprijs van de betrokken schoenen is zo'n 8,5 euro. De antidumpingheffing is dus ongeveer een euro per paar.

Als geen meerderheid van de 25 lidstaten het voorstel steunt, zijn er vanaf 6 oktober geen extra heffingen meer.