Ahmadinejad roept Europa op af te zien van sancties

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag Europa opgeroepen af te zien van sancties en gezegd dat Iran zijn rechtmatige streven naar kernenergie niet onder dwang zal opgeven.

AP Ned

De internationale gemeenschap heeft Iran met sancties gedreigd als het land niet voor 31 augustus zijn uraniumverrijkingsprogramma bevriest.

"Het is beter voor Europa dat het zich onafhankelijk in de besluitvorming opstelt en problemen via onderhandelingen oplost", zei Ahmadinejad tegenover de Spaanse oud-premier Felipe Gonzales, meldde de Iraanse televisie.

Iran verwierp eerder de deadline van donderdag als illegaal en zei dat het zou doorgaan met uraniumverrijking. Het gaf evenwel ook te kennen dat het bereid is tot onderhandelingen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) berichtte dat het land dinsdag nog uranium verrijkte.

Iran zou theoretisch het programma nog kunnen stopzetten, maar dat leek woensdag onaannemelijk gezien alle verklaringen. De weigering om gehoor te geven aan de oproep van de Veiligheidsraad wordt vastgelegd in een rapport dat donderdag wordt opgesteld en zal circuleren onder alle 35 lidstaten van het IAEA. Vervolgens wordt het voorgelegd aan de Veiligheidsraad, die zich dan moet beraden op actie. Rusland en China zullen zich vermoedelijk verzetten tegen sancties, maar ook in Moskou en Beijing is het geduld met Teheran langzaam aan het opraken.

IAEA-inspecteurs verbleven woensdag nog in Teheran om informatie te verzamelen voor hun rapport. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton zei dinsdag dat Washington nog niet had besloten over de koers, maar hij herhaalde dat de VS het onacceptabel achten dat Iran de oproep van de Veiligheidsraad negeert.

Teheran reageerde ook nog niet op het aanbod van de Europese Unie, gedaan namens de vijf permanente lidstaten van de Veiligheidsraad plus Duitsland, voor een pakket compensatiemaatregelen in ruil voor de bevriezing van het uraniumverrijkingsprogramma.