Clusterbommen Zuid-Libanon veroorzaakten 13 doden

De clusterbommen die Israël heeft gebruikt in de strijd tegen de Hezbollah hebben sinds het staakt-het-vuren op 14 augustus al aan dertien mensen, onder wie drie kinderen, het leven gekost. Er zijn bovendien 46 gewonden gevallen. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt. Zeker op 390 plekken in Zuid-Libanon zijn clusterbommen neergekomen, aldus de VN.

AP Ned

Volgens Human Rights Watch (HRW) heeft het Israëlische leger de clusterbommen op zeer grote schaal ingezet in Zuid-Libanon; zeker 30 procent van de steden en dorpen is ermee bestookt, aldus HRW. Het leger mikte volgens de mensenrechtenorganisatie op de centra en niet de buitenwijken van de steden en dorpen. Tien tot 15 procent van de clusterbommen explodeert normaliter niet, maar kan nog tientallen jaren later bij de minste of geringste beweging afgaan. Kinderen pakken de kleine clusterbommen vaak op van de grond.

Onderzoekers schatten dat mogelijk tot 70 procent van de Israëlische bommen in eerste instantie niet is geëxplodeerd. Zowel de nieuwste als de verouderde typen bommen faalden, aldus HRW. Een van de niet-ontplofte bommen bleek te zijn gemaakt in september 1973.