Britse ex-communist Alfred Sherman gestorven

De Britse ex-communist Alfred Sherman, die nog als adviseur optrad van oud-premier Margaret Thatcher, is zaterdag in een ziekenhuis in Londen gestorven. Hij was 86.

AP Ned

Sherman vocht in de Spaanse Burgeroorlog aan de zijde van de republikeinen, maar keerde in 1938 gedesillusioneerd naar Groot-Brittannië terug. Het duurde negen jaar voordat hij door de Britse Communistische Partij werd geroyeerd "vanwege kritiek op Joegoslavië en nog het een en ander", zei hij in 2000 in een interview met The Guardian. "Het kostte me nog bijna tien jaar voordat ik er achter kwam wat een oplichter en leugenaar Stalin was", zei hij in datzelfde interview.

Sherman raakte in de jaren '70 betrokken bij de Conservatieve Partij en trad op als adviseur van Thatcher. Wijlen Hugo Young omschreef Sherman in zijn biografie van Thatcher, One of Us, als typerend voor een bepaald soort Conservatieven: "Anti-Heath uit overtuiging, en bijna anti-partij in hun afwijzing van de meeste naoorlogse normen van het Conservatisme."

Nadat Thatcher in 1979 premier was geworden taande evenwel Shermans invloed. Hij schreef later te geloven dat haar hervormingsdrift was ingetoomd en dat zij met haar verkiezing was beland "in de handen van de ambtenarij en het establishment".

Sherman vestigde samen met Keith Joseph de Conservatieve denktank Center for Policy Studies, waarvan hij de missie omschreef als: "Vraagtekens plaatsen bij zaken die niet meer ter discussie staan, het ondenkbare denken, een weg aangeven."

Sherman bracht Thatcher in 1987 in verlegenheid door de leider van het Franse Front National, Jean-Marie le Pen, uit te nodigen op een congres van de Conservatieven. In 1993-'94 trad hij op als adviseur van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic.

Thatcher ridderde Sherman in 1983. Vorig jaar was zij aanwezig bij de presentatie van een bundel essays van de hand van Sherman, Paradox of Power: Reflections on the Thatcher Interlude. Zij merkte toen op: "Wij hadden het socialisme nooit kunnen verslaan als Sir Alfred er niet was geweest."