Straftribunaal Rwanda vraagt België vrijgelatene op te vangen

Het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda in het Tanzaniaanse Arusha heeft België gevraagd om de vrijgesproken Rwandese oud-prefect Emmanuel Bagambiki op te vangen. Dat heeft het Tribunaal woensdag bekendgemaakt.

Belga

We hebben de vraag drie maanden geleden aan de Belgische regering overgemaakt, zo meldde de Senegalese hoofdgriffier van het Tribunaal, Adama Dieng. Ook Frankrijk ontving een gelijkaardig verzoek van het Tribunaal in verband met de oud-minister André Ntagerura.

Bij gebrek aan opvang verblijven deze vrijgelaten Rwandezen in een beveiligd huis op de zetel van het Tribunaal in Arusha. "Ze willen om persoonlijke redenen niet terugkeren naar Rwanda", zegt Dieng.

Ntagerura en Bagambiki werden in eerste aanleg vrijgesproken in februari 2004. De procureur ging in beroep tegen de uitspraak, maar de vrijlating werd bevestigd in februari van dit jaar. Het Rwandese gerecht wil Bagambiki voor de nationale rechter slepen op beschuldiging van aanranding. De vertegenwoordiger van Rwanda bij het Tribunaal eiste dat de ex-prefect van Cyangugu, in het zuiden van Rwanda, uitgeleverd zou worden aan de Tanzaniaanse autoriteiten. Dat zou zijn arrestatie en berechting makkelijker maken.

Het Tribunaal wenst echter niet op dat verzoek in te gaan.