Annan roept Israël nogmaals op blokkade Libanon te beëindigen

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft bij een bezoek aan Israël nogmaals een dringend beroep op de Israëlische regering gedaan om de zee- en luchtblokkade van Libanon te beëindigen en zijn troepen uit Zuid-Libanon terug te trekken zodra daar vijfduizend van de geplande vijftienduizend VN-militairen zijn geïnstalleerd. Maar premier Ehud Olmert, die een persconferentie gaf met Annan, liet doorschemeren dat Israël daar pas toe bereid zal zijn als de bestandsovereenkomst volledig is uitgevoerd.

AP Ned

De overeenkomst voorziet in de stationering van vijftienduizend man Libanese strijdkrachten en evenveel VN-militairen en een wapenembargo tegen de Hezbollah. Israël heeft gezegd dat het de blokkade pas wil opheffen als er niet alleen in het zuiden van Libanon, maar ook in het grensgebied bij Syrië Libanese en VN-troepen worden gestationeerd om de invoer van wapens voor de Hezbollah te voorkomen. Maar Syrië heeft gezegd een internationale troepenmacht aan zijn grens als een vijandige daad te zullen beschouwen en Libanon zegt alleen eigen militairen te zullen sturen.

Annan steunt de Libanese regering daarin. Hij zei dat de Libanese autoriteiten bij zijn eerdere bezoek aan Beiroet hebben gezegd serieus werk te willen maken van het embargo en dat hij gelooft dat de Israëlische belangen op die manier behartigd kunnen worden.

Opheffing van de Israëlische blokkade is belangrijk om in Libanon te kunnen beginnen met herstel van de oorlogsschade en wederopbouw. "Ik geloof echt dat de blokkade moet worden opgeheven", zei Annan op de persconferentie.