Verkeersleider keek andere kant op bij crash in Kentucky

De enige luchtverkeersleider die zondagochtend dienst had in de toren van het vliegveld van Lexington in Kentucky, stond met zijn rug naar het veld toegekeerd toen de piloot van het verongelukte passagiersvliegtuig de verkeerde afslag nam en van een -voor zijn toestel- veel te korte baan probeerde op te stijgen.

AP Ned

Dat is volgens Debbie Hersman van de Nationale Raad voor Transportveiligheid (NTSB) uit het onderzoek naar de vliegramp naar voren gekomen.

De verkeersleider had volgens Hersman vanuit de toren vrij zicht op het veld. Maar nadat hij de langste startbaan van het vliegveld voor het vertrekkende toestel had vrijgegeven had hij zich omgedraaid om zijn administratie bij te werken. Op het moment van het ongeluk zat hij gebogen over een verkeerstelling, zei Hersman.

Het toestel kwam niet op tijd van de grond, raakte enkele bomen en crashte ongeveer anderhalve kilometer voorbij het einde van de baan in een veld. Negenenveertig inzittenden verloren het leven. Alleen de copiloot werd levend uit het wraak gehaald, maar diens toestand was dinsdag nog altijd kritiek.

Eerder gaf de federale luchtvaartdienst FAA toe een fout te hebben gemaakt, door in strijd met de eigen voorschriften die ochtend maar één verkeersleider te hebben ingedeeld.