Michel Preud'homme nieuwe trainer van Standard

Michel Preud'homme volgt Johan Boskamp op als trainer van Standard Luik. Dat heeft een welingelichte bron woensdag gemeld aan Belga.

Belga

De volledige technische staf van de Luikse eersteklasser werd woensdag aan de deur gezet. Naast Johan Boskamp gaat het om zijn assistenten Michel Renquin en Frans Masson en om keeperstrainer Claudy Dardenne.

Preud'homme, die tot op heden technisch directeur van Standard Luik was, zal worden bijgestaan door Manu Ferrera en Stan Van den Buys.

De directeur-generaal van Standard, Pierre François, zei op de persconferentie dat de beslissingen werden genomen "in het belang van de club" en dat er niemand iets persoonlijk wordt verweten. "Wanneer een technische staf actief is, leeft die samen, wint die samen en gaat die samen op de bek. We moesten een oplossing vinden", legt hij uit. "Dit leek ons het beste. Ons doel is bewijzen dat Standard zijn plaats in de Uefa Cup en aan de top in België waard is."

Om dat te bereiken, werd een nieuwe technische staf samengesteld. Ex-doelman Michel Preud'homme legt zijn functie van technisch directeur neer en wordt hoofdtrainer, een positie die hij ook al invulde van januari 2001 tot juni 2002. "Ik voel me tien keer sterker dan in 2001. Toen was ik net speler-af en had ik geen ervaring als coach. Sindsdien heb ik lessen gevolgd. De jaren die ik in de burelen van Standard heb doorgebracht, hebben mijn blik bovendien verruimd", verduidelijkt hij. Preud'homme voegde eraan toe dat hij ook niet langer actief zal zijn binnen de Belgische Voetbalbond en zijn functies daar vrijgeeft.

Als assistent krijgt Preud'homme Manu Ferrera naast zich. De broer van Club Brugge-trainer Emilio tekende een contract voor een jaar. Ferrera was eerder al adjunct van Georges Heylens bij Seraing. "Het is een immense eer dat Standard mij heeft gecontacteerd. Het is een van de grootste clubs in België. Het is duidelijk dat de ploeg op dit moment niet op zijn juiste plaats staat in de Jupiler League. Dit wordt een nieuwe uitdaging voor mij", zei Ferrera.

Stan Van den Buys werd ook opgenomen in de technische staf. Hij zal zich bij Standard vooral toeleggen op de scouting. De doelmannen zullen worden getraind door Jorge Veloso, de huidige keeperstrainer in het Opleidingscentrum. Veloso krijgt Jean Nicolay naast zich en tekent een contract voor twee jaar. Ook de voormalige fysical coach, Guy Namurois, krijgt opnieuw een plaats in de trainersstaf. De onderhandelingen daaromtrent zijn bijna afgerond.