Johan Boskamp ontslagen bij Standard

Johan Boskamp is woensdag ontslagen als trainer van voetbaleersteklasser Standard Luik. De Nederlander, pas dit seizoen in dienst bij Standard, zou het nieuws zelf hebben bekendgemaakt.

Belga

Na vier speeldagen staat vice-kampioen Standard amper 16de met 2 punten, en de Luikenaars slaagden er niet in zich te plaatsen voor de Champions League. In de laatste voorronde werden ze uitgeschakeld door het Roemeense Steaua Boekarest.

De 57-jarige Nederlander bevestigde het nieuws: "Het was geen verrassing meer voor mij vandaag, want ik kreeg gisterenavond al telefoon van een journalist. Die wist het dus eerder dan iedereen".

Zwaar aangeslagen klonk Boskamp niet: "Als je naar de resultaten kijkt en daarop wordt afgerekend, is het terecht. We raakten niet in de Champions League en verloren tweemaal in de competitie. Dan ontstaat er paniek in de club. Mijn grootste teleurstelling evenwel is dat de beloofde spelers niet gekomen zijn. Dat en het feit ook dat ik het nieuws gisteren via een journalist moest vernemen, maakt dat ik er heel makkelijk overheen stap."

Wat hij nu gaat doen, weet de Nederlander nog niet: "Waarschijnlijk op vakantie zeker? Maar eerst naar mijn advocaat om deze zaak af te handelen."

Standard kondigde eerder vandaag aan dat de directie van de club om 18u00 een persconferentie geeft.

De Nederlander volgde bij de Rouches Dominique d'Onofrio op, die zijn contract niet verlengde. Op 23 mei bereikte Johan Boskamp een akkoord over een contract voor een seizoen (met optie op een tweede). Johan Boskamp verdedigde als speler de kleuren van RWDM, het Nederlandse Feyenoord en Lierse. In 1975 won hij de Gouden Schoen. Als coach was hij aan de slag bij Lierse, Denderhoutem, Beveren, Kortrijk, Anderlecht (waarmee hij drie titels won in '93, '94 en '95 en de Beker in '94) en AA Gent, dat hij in 1999 verliet voor Dinamo Tbilisi en de Georgische nationale ploeg. Na enkele maanden keerde Boskamp echter terug naar België om RC Genk te coachen, waarmee hij in 2000 de Beker won, maar waar hij na anderhalf seizoen toch ontslagen werd. Daarna werd hij trainer in Saoedi-Arabië en Koeweit. Vorig seizoen stond hij aan het hoofd van de Engelse tweedeklasser Stoke City.

Boskamp is de eerste trainer in de hoogste klasse die dit seizoen op de keien wordt gezet.