Tiense burgemeester ontkent racismebeschuldigingen

De Tiense burgemeester Eddy Poffé (VLD) ontkent de beschuldiging van het lokaal "actiecomité tegen racisme" dat het stadsbestuur mee aan de basis ligt van de voedingsbodem voor de racistische steekpartij van zaterdag.

Belga

Het comité stelde woensdag dat de politie geregeld zonder reden Romazigeuners op straat oppakt en het OCMW betalingen eveneens zonder reden uitstelt of niet uitvoert.

"De politie doet net als het OCMW gewoon haar werk. Over het optreden van de politie ten aanzien van Roma's zijn er de jongste jaren geen klachten geweest. Het OCMW van haar kant moet bij het verlenen van steun de wetgeving respecteren. Het is echter soms hemeltergend vast te stellen hoe sommigen ten onrechte menen dat ze op veel steun recht hebben", aldus Poffé.

De burgemeester betreurt sterk de uitlatingen van het actiecomité. "Ik betreur dat men dergelijke zaken vertelt, want er klopt niets van. In Tienen is geen sprake van een racistisch klimaat. Wat hier gebeurd is, is het werk van enkele enkelingen en is zeker niet representatief voor het leven in de stad. Met dergelijke uitspraken werkt men echter het racisme in de hand en bereikt men het tegenovergestelde van wat men wil", aldus Poffé.

In een gesprek met VRT Radio 1 roept het slachtoffer, de 18-jarige Peter Danyi, een Belg van Slovaakse afkomst, op tot kalmte. "Ik hoop dat de andere vreemdelingen niet in actie komen en wraak nemen voor wat er gebeurd is, want dit is geen oplossing".

Danyi wijst er voorts op dat de bende skinheads die hem aanviel uit meer personen bestond dan de vijf die het gerecht momenteel al opgepakt heeft. Hij hoopt dat ook de anderen worden opgepakt.