Lijk in Brussel is bekende pianist Benjamin Rawitz

De man die dinsdagvoormiddag dood werd aangetroffen in een kelder in de Brusselse Miniemenstraat, was de bekende Israëlische pianist Benjamin Rawitz. Uit de autopsie is gebleken dat de man door zijn aanvaller is doodgeslagen. Dit heeft het Brusselse parket meegedeeld. Rawitz, van Poolse afkomst, was een pianist met wereldfaam en was verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Belga

Een buurman vond het lichaam van de 60-jarige Rawitz dinsdagochtend in de kelder van zijn appartementsgebouw in de Miniemenstraat. Het lichaam vertoonde verscheidene zware verwondingen aan het hoofd. Zo was het neusbeen gebroken en was het voorhoofdsbeen volledig ingedrukt. Vermoedelijk overvielen de daders Rawitz in de inkomhal van het appartementsgebouw en sleepten ze het lichaam nadien naar de kelder.

Een motief voor de moord is nog niet bekend, maar mogelijks ging het om roofmoord, gezien de wagen van het slachtoffer gestolen werd. Die wagen was maandag om middernacht nog betrokken bij een aanrijding op de Grote Zavel, in de buurt van de Miniemenstraat. Kort nadien veroorzaakte de wagen een tweede ongeval, ditmaal op de Waterloolaan. Getuigen zagen twee mannen uit de wagen springen en op de loop gaan. Voorlopig ontbreekt van hen elk spoor.

Benjamin Rawitz gaf regelmatig concerten over heel Europa, Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Hij studeerde aan de universiteit van Tel-Aviv en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Toen hij 15 jaar oud was, maakte hij al deel uit van het symfonisch orkest van Haifa. Rawitz won ook verschillende prijzen, zoals de Mozartprijs in Zürich en de Albenizprijs in Barcelona, en was erelid van de Internationale Pianowedstrijd van de Twintigste Eeuw in het Franse Orléans.