Van der Maelen vraagt aanpak fraude via belastingparadijzen

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) wil dat de overheid meer werk maakt van de strijd tegen fiscale fraude via belastingparadijzen.

Belga

Hij ontdekte bijvoorbeeld dat uitgerekend de federale overheidsdienst Financiën in Sint-Gillis een gebouw huurt dat eigendom is van een Panamees offshorebedrijf. Panama is een "notoir belastingparadijs met een strikt bankgeheim," aldus de politicus.

In België is tot dusver zelfs geen globaal onderzoek gevoerd naar het gebruik van belastingparadijzen door Belgische belastingplichtigen om belastingen te ontwijken en te ontduiken, zei Van der Maelen. Volgens hem zijn er echter aanwijzingen dat fraude via het buitenland toeneemt. Hij heeft in het parlement een resolutie ingediend met voorstellen om dergelijke fraude efficiënter aan te pakken en maakt er het komende politieke jaar zijn thema van.

De fiscale fraude in het algemeen bedraagt in België naar schatting tussen de 15 miljard en 20 miljard euro per jaar. Als ze beter bestreden wordt, "kunnen de meerinkomsten gebruikt worden om de belasting op arbeid te verlagen."