Actiecomité betoogt zaterdag tegen racistische steekpartij in Tienen

In Tienen hebben dinsdagavond een twintigtal personen, onder wie heel wat Roma-zigeuners, een "actiecomité tegen racisme" opgericht. Aanleiding is de steekpartij van zaterdag in het centrum van Tienen waarbij een 19-jarige Belg van Slovaakse origine zwaargewond raakte. Het comité plant nu zaterdag een betoging en bereidt tevens een kritische brief aan het stadsbestuur voor.

Belga

"Het comité bestaat uit een aantal progressieve mensen en leden van de Tiense Roma-gemeenschap waartoe het slachtoffer behoorde. We organiseren zaterdag een optocht van aan de Grote Markt in Tienen tot aan de Beauduinlaan waar de aanslag gepleegd werd. Vervolgens trekken we naar het ziekenhuis waar het slachtoffer nog verblijft," aldus Dirk Mosselmans, een theaterregisseur uit het Tiense die al twee producties met Roma-zigeuners deed.

"Daarnaast bereiden we nu ook een open brief voor waarin we het beleid in Tienen ervan beschuldigen de actuele extreemrechtse uitspattingen in het verleden mee te hebben gevoed. Het gaat onder meer om het optreden van de politie die Roma's zonder reden op straat oppakt, OCMW-betalingen die zonder reden uitgesteld worden of helemaal niet uitgevoerd worden en discriminerende uitspraken van burgemeester Eddy Poffé," aldus Mosselmans.

Het gerecht heeft momenteel vijf verdachten opgepakt in verband met de steekpartij. Drie van hen zijn minderjarig en werden in een gesloten instelling geplaatst. De twee anderen zijn meerderjarig en werden aangehouden. Eén minderjarige ging intussen al over tot bekentenissen.