Gemeenschapsonderwijs wil volgend jaar rookvrije scholen

Het Gemeenschapsonderwijs wil dat op 1 september 2007 al zijn scholen rookvrij zijn. Vandaag heeft één op de drie scholen nog een rooklokaal voor het personeel en in 42 van de 248 secundaire scholen is er nog een afgescheiden rookzone voor de leerlingen.

Belga

Het gaat om 65 procent van het buitengewoon secundair onderwijs en zeventien procent van het secundair onderwijs. Dat kondigde afgevaardigd bestuurder Urbain Lavigne van het gemeenschapsonderwijs woensdag aan. Hij herinnerde aan het streven van de overheid om alle openbare gebouwen rookvrij te maken.

"De scholen mogen niet achterblijven," zei Lavigne. De cijfers stemmen hem hoopvol om bij de start van het schooljaar 2007-2008 alle scholen totaal rookvrij te maken, voor leraren en leerlingen.

Behalve aan tabakspreventie schenkt het gezondheidsbeleid van het Gemeenschapsonderwijs veel aandacht aan voedingseducatie en aan bewegingsopvoeding. Zo heeft 32 procent van de scholen nog een eigen keuken. Lavigne wil op termijn evolueren naar een veralgemeend gebruik van centrale keukens.

De Raad van het Gemeenschapsonderwijs besliste ook scholen 3,5 euro per leerling te schenken als stimulans voor de uitbouw van een gezondheidsbeleid.