Stad Antwerpen verwerft sleutels Red Star Line-complex

De Antwerpse havenschepen Leo Delwaide (VLD) heeft woensdag de sleutels van de Red Star Line magazijnen overhandigd aan schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (VLD) en schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V).

Belga

De stad koopt de gebouwen over van het Antwerpse Havenbedrijf om ze uit te bouwen tot een memoriaal waar bezoekers het verhaal van de migranten die via Antwerpen met de schepen van de Red Star Line naar Amerika migreerden, kunnen herbeleven.

De inhoudelijke invulling van het memoraal is in handen van het MAS, het Museum aan de Stroom. Bezoekers voor de magazijnen van de Red Star Line magazijnen moeten wel nog even geduld oefenen. De opening van de magazijnen aan de Rijnkaai op het Eilandje in Antwerpen is voorzien voor 2012.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen verkocht de Red Star Line magazijnen 1,2 en 3 op 17 mei 2006 aan de stad Antwerpen. De drie gebouwen, waar de emigranten destijds de laatste gezondheidstesten ondergingen, stonden lange tijd leeg. Ze zijn beschermd als monument en hebben een industriële architectuur die eigen is aan de oude Antwerpse haven.

Antwerpen speelde aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw een belangrijke rol als transithaven bij de emigratie naar de Nieuwe Wereld. 2,7 miljoen migranten reisden via Antwerpen met de Red Star Line. In de gebouwen van de voormalige rederij zal het verhaal van de Red Star Line worden verteld. De bezoekers zullen hetzelfde circuit volgen als destijds de emigranten: van de ontsmetting van de bagage, over het nemen van een douche en de medische controle, tot de administratieve stempel voor de goedkeuring van de overtocht.

De stad Antwerpen zal voor de financiering van de renovatie een fondsenwervingscampagne opstarten in de Verenigde Staten en in België.