"Mevrouw, u bent een man"

Zo’n 3,5 miljoen Belgen lopen al rond met een elektronische identiteitskaart (eID). Maar af en toe sluipt daar een foutje in, bewijst het verhaal van Pam en Wesley uit Wijnegem.

ssimons

Zij kregen een kaart met de juiste gegevens op de voorkant, maar de achterkant en chips blijken omgedraaid. ”Een unicum,” aldus fabrikant Zetes.

”Ik was met mijn vriend op vakantie in Spanje,” vertelt de Wijnegemse Pam Helssen (25). ”Om in te checken op onze camping haalde de man aan de inkom mijn nieuwe elektronische identiteitskaart door een lezer. "Volgens de kaart bent u een jongen," zei hij. En inderdaad, de voorkant van de kaart bevat mijn gegevens, de achterkant en chip die van een andere persoon.” Toevallig - of misschien niet helemaal - kent Pam ook die andere persoon: Wesley Meynendonck. Ook uit Wijnegem, ook geboren in hetzelfde jaar. Zou hij misschien...? ”Het is me inderdaad al opgevallen dat op de achterkant van mijn pas een cijfer- en lettercombinatie staat die eindigt met ‘Pam Helssen’. Een oud-klasgenootje, ik dacht dat haar naam daar stond omdat ze misschien bij de burgerlijke stand werkte. Maar officieel ben ik dus Pam.”

Hoe is de omwisseling gebeurd? ”Bij het overhandigen van de eID verschijnen de gegevens van de persoon op een blad, ter controle. Het is blijkbaar niemand opgevallen. De kaarten krijgen we van Zetes in Brussel,” luidt het in het gemeentehuis van Wijnegem.

”Ik kan technisch niet bedenken hoe dit is kunnen gebeuren," zegt Erwin Vermoesen, project manager van de eID. De activatie zou gewoon niet mogen werken als de verkeerde chip in de kaart steekt. Het enige wat ik kan bedenken is dat de twee burgers de chips hebben omgewisseld nadat ze die hadden gekregen. Maar dat hebben ze waarschijnlijk niet gedaan. Laat hen hun kaarten zo snel mogelijk binnenbrengen, dan kunnen we kijken wat er is misgelopen.”