Nobelprijswinnaar literatuur Naguib Mahfus overleden

De Egyptische Nobelprijswinnaar Literatuur Naguib Mahfus is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt door een dokter van het ziekenhuis in Kaïro waar de romanschrijver sinds 16 juli was opgenomen. Mahfus overleed aan ouderdomszwakte.

Belga

Naguib Mahfus, die in 1988 als eerste en tot nog toe enige Arabier de Nobelprijs kreeg, is vooral bekend door zijn sociaal-realistische romans. Daartoe behoort zijn beroemde Kaïro-trilogie. Hij was een uiterst creatieve en productieve schrijver. Naast zijn werk als ambtenaar pende hij meer dan veertig romans, toneelstukken en korte verhalen bijeen.

Zijn meest omstreden werk was de roman "De kinderen van onze wijk" uit 1959, over geloof en valse leerstellingen. Het boek kwam op de index terecht en werd door islamitische critici betiteld als "godslasterlijk". In 1994 werd de schrijver, zelf een liberaal en verdraagzaam moslim, neergestoken door een religieus fanaticus. De gevolgen van die mesaanval bleven zijn gezondheid tekenen.

Nadat Mahfus in juli na een val naar het ziekenhuis werd gebracht, verbeterde zijn gezondheidstoestand aanvankelijk, maar begin augustus ging het bergaf.