Voetballers bewaren stamcellen van hun baby's tegen sportkwetsuren

Terwijl de discussie over het gebruik van stamcellen om ziektes te bestrijden nog volop woedt, hebben de duurbetaalde voetballers in de Engelse Premier Division al een toepassing gevonden: zij laten stamcellen van hun baby's invriezen zodat die gebruikt kunnen worden om kwetsuren te genezen die hun carrière bedreigen.

Belga

De cellen worden gehaald uit het bloed van de navelstreng en worden ingevroren, zodat ze klaar worden gehouden wanneer de speler problemen krijgt met zijn kraakbeen of zijn ligamenten. Omdat stamcellen de basis zijn van de cellen in het menselijk lichaam, kunnen ze dienen om de aangetaste lichaamsdelen bij de voetballer te vervangen.

De Engelse pers citeert een (anonieme) topspeler uit het noordwesten van Engeland die vertelde dat hij de stamcellen van zijn pasgeboren baby heeft laten bewaren zodat ze kunnen worden bijgehouden voor later therapeutisch gebruik zowel voor het kind als voor de vader.

Hij sprak van een reparatiedoos omdat de stamcellen rechtstreeks kunnen worden geïnjecteerd in het geteisterde lichaamsdeel. Aangezien de stamcellen dezelfde code bevatten als die van de vader kunnen de ligamenten of kraakbeen heropbouwen. Tot die tijd liggen de cellen in een diepvriezer in Liverpools CryoGenesis International instituut, één van de zeven commerciële stamcelbanken in het Verenigd Koninkrijk. De directeur van het instituut, Paul Griffiths, voorspelt dat de stamceltechnologie binnenkort geavanceerd genoeg zal zijn om te kunnen worden gebruikt voor het vervangen van beschadigde voetballerscellen. Aanvaller Thierry Henry, van Arsenal, is een van de voetballers van wie bekend is dat hij stamcellen uit navelstrengbloed van zijn kind heeft laten invriezen, maar of dat voor zijn eigen gebruik is bestemd of voor evenueel therapeutisch gebruik bij het kind is onduidelijk.