Onderzoek naar gevolgen blikseminslag Atlantis

De NASA heeft een onderzoek bevolen naar de mogelijke gevolgen van het inslaan van de bliksem op het lanceerplatform 39B waar de shuttle Atlantis klaarstaat om naar het Internationaal Ruimtestation ISS te vliegen.

Belga

Vrijdag is de bliksem ingeslagen op het platform. De bliksemafleiding werkte wel, maar kreeg 100.000 ampère stroom te verwerken. Het was een van de krachtigste blikseminslagen ooit op het Kennedy Space Center.

De NASA is beducht voor de mogelijke gevolgen voor de opduwraketten op vaste brandstof en de pyrotechnische systemen van de shuttle. Niet alleen is de voor vandaag voorziene start al met een dag opgeschort, maar is ook beslist een diepgaand onderzoek in te stellen.

De tests en analyses kosten tijd, zodat het niet uit te sluiten is dat de Atlantis niet morgen zou vertrekken maar een week later. Het lanceervenster om naar het ISS te vliegen is tot 7 september geopend. De zeskoppige bemanning van Atlantis is belast met een belangrijke en complexe constructieopdracht voor het ISS waarvan de bouw stil was komen te liggen tengevolge van het dodelijke ongeluk met de shuttle Columbia op 1 februari 2003. In het bijzonder dienen tijdens drie ruimtewandelingen twee gigantische zonnepanelen geïnstalleerd. Zij moeten de stroomvoorziening van het complex verdubbelen.