Groen! wil in grote steden mee in bestuur

Groen! wil na de verkiezingen van 8 oktober in de grote steden mee in het bestuur zitten om zo een progressieve koers te garanderen. Dat zei partijvoorzitster Vera Dua zondag ter afsluiting van een Groen!-weekend in Nieuwpoort.

Belga

Ze haalde ook uit naar Vlaams minister-president Yves Leterme, omwille van zijn uitspraken in de Franse krant Libération. 'Kies zelf een mooie toekomst voor je gemeente'. Met die slogan trekken de Vlaamse groenen naar de lokale stembusslag. De opdracht is simpel: zoveel mogelijk lokale verkozenen halen, aldus Dua. Meer zelfs. "We willen mee besturen en een groene stempel drukken op het bestuur". Dua citeerde Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel.

Letermes uitspraak dat Franstaligen in de faciliteitengemeenten intellectueel niet in staat zijn Nederlands te leren, passeerde eveneens de revue. Volgens Dua ging het om een doelbewuste strategie om terug een communautair vuurtje te stoken. Volgens de groene voorzitster was het alvast een domme manier om communautaire onderhandelingen te starten en bovendien zullen de uitspraken de onverdraagzaamheid in Vlaanderen in de hand werken, luidde het.