Hezbollah-leider Nasrallah overdonderd door gevolgen ontvoering

Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah was nooit aan de ontvoering van Israëlische militairen begonnen als hij had geweten wat de gevolgen zouden zijn. Nasrallah heeft dit zondag gezegd in een interview met het Libanese tv-station New TV.

AP Ned

Hezbollah-strijders doodden op 12 juli drie Israëlische militairen en ontvoerden twee anderen, een incident dat leidde tot een 34 dagen durende oorlog die een groot deel van de Libanese infrastructuur in puin legde en meer dan duizend mensen het leven kostte.

"Wij dachten niet, zelfs niet een heel klein beetje, dat de ontvoering zou leiden tot een oorlog op dit moment en van deze omvang", zei Nasrallah. De Hezbollah-leider stelde onomwonden dat hij "absoluut niet" aan de ontvoering was begonnen "als ik op 11 juli had geweten (...) dat de operatie tot zo'n oorlog zou leiden".

Nasrallah zei ook dat "contacten" zijn gelegd voor onderhandelingen over een gevangenenruil tussen Israël en de Hezbollah. Italië en de Verenigde Naties hebben volgens hem interesse getoond om hierbij te bemiddelen. Aan Libanese zijde worden de onderhandelingen gevoerd door parlementsvoorzitter Nabih Berri.