Clusterbommen verwonden kinderen in Libanon

Zondag zijn drie kinderen en een volwassene gewond bij de ontploffing van diverse clusterbommen in het zuiden van Libanon. Sinds het staakt-het-vuren van 14 augustus heeft die munitie het leven gekost aan elf mensen, waaronder drie ontmijners van het Libanese leger, en vielen er 47 gewonden.

Belga

De Belgische regering besliste vrijdag om ontmijners naar Libanon te sturen in het kader van de VN-vredesoperatie. De VN en mensenrechten-NGO's luiden de alarmbel over de aanwezigheid van duizenden niet-ontplofte clusterbommen in het zuiden van Libanon. De VS hebben al aangekondigd dat ze een onderzoek zullen voeren naar het gebruik door het Israëlische leger van clusterbommen van Amerikaanse makelij. Israël zou de tuigen hebben ingezet op manieren waarmee de VS niet instemmen, ondermeer in burgerzones. In totaal zouden er meer dan 280 raids geweest zijn met de bommen.

Ondanks massale waarschuwingen vallen dagelijks slachtoffers bij de bevolking, door het ontploffen van de bijzondere munitie. De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Fayçal Meqdad, heeft intussen verklaard dat zijn land bereid is te onderhandelen over vrede met Israël, als de joodse staat er ook toe bereid is. VN-resoluties moeten de basis vormen voor dit proces, aldus Meqdad, op een persconferentie met de Amerikaanse dominee-politicus Jesse Jackson.

De vredesonderhandelingen tussen beide landen zijn opgeschort sinds januari 2000, doordat Israël niet wil ingaan op de Syrische eis om de Golan-hoogte terug te geven. Israël annexeerde dat gebied in 1981. Syrië verklaart zich ook tevreden met de aanwezigheid en het mandaat van VN-troepen in Libanon.